Litterarum digital supera els 2000 espectadors i ja pensa com integrar les noves eines el 2021

  • Amb 180 programadors, la fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre ha doblat les xifres d’acreditacions registrades l’any passat.
  • El format digital impulsat en el marc de la crisi del Coronavirus ha permès atreure nou públic de tots els territoris de parla catalana.
  • La nova “carpa digital” de la Fira del llibre ebrenc ha esdevingut clau per a la promoció de la literatura del territori a la xarxa.


Litterarum digital 2020 ha acomiadat aquest diumenge al migdia una edició de confinament que, des de dijous, ha superat els 2.000 espectadors. Durant quatre dies, la tretzena edició de la fira d’espectacles literaris ha programat a través del web www.litterarum.cat vint-i-una activitats (entre taules rodones, debats i tastos d’espectacles) que han atret públic de tots els territoris de parla catalana. El certamen també ha reunit 180 programadors, el doble que l’any passat. “Un dels principals objectius de l’organització era posar en contacte artistes i professionals del sector per tal que els espectacles de la programació de Litterarum Móra d’Ebre puguin representar-se en biblioteques, espais culturals i teatres d’arreu del territori catalanoparlant, una interacció que el format digital ha facilitat de forma evident. A més, estic convençut que molts programadors que enguany hi han participat per primera vegada a través del seu ordinador, l’any vinent hi vindran de manera presencial”, ha destacat Albert Pujol, director de Litterarum Móra d’Ebre.

Per la seva banda, Montserrat Pineda, regidora de Cultura, ha explicat que “l’edició en digital ha representat un repte perquè, amb poques setmanes, s'ha hagut de reinventar, però ens ha permès explorar nous formats que a partir de l’any vinent podrem integrar a la programació presencial”. “Aquests dies hem constatat que per moltes adversitats que es presentin, sempre podran més la nostra força i les nostres ganes de seguir endavant i promoure la cultura”, ha assegurat Joan Piñol, alcalde de Móra d'Ebre.

Commemoracions: Any Josep Carner i Any Joan Perucho

Entre les obres amb més espectadors d’aquesta edició cal destacar Espai infinit, amb interpretació teatral de la valenciana Marina Mulet i a partir de textos de Rafa Gomar, Mercè Climent i Gràcia Jiménez; Musicant el Rector de Vallfogona, dels músics Pili Cugat i Carlos Lupprian, sobre un dels referents de la poesia catalana del barroc, i El mèdium, una proposta de Josep Pedrals sobre la poesia de Joan Perucho. Precisament, dins la programació de Litterarum hi han tingut un paper rellevant els espectacles vinculats a les commemoracions literàries que enguany promou la Institució de les Lletres Catalanes: l'Any Josep Carner i l’Any Joan Perucho, en ocasió del cinquantè aniversari de la mort del primer i el centenari del naixement del segon. Aquest homenatge es va iniciar en el mateix acte d’inauguració de la fira, amb un parlament de Quim Nin, alcalde d’Albinyana, població d'estiueig de Joan Perucho. “Necessitem que Perucho torni a ser passejat pels llocs que el van inspirar, que torni a ser llegit i torni a ser conegut, les tres coses han de ser possibles i el Litterarum digital ens ho permetrà”, va explicar Nin. Igualment, Oriol Ponsatí-Murlà, director de la Institució de les Lletres Catalanes, assegurava que “enguany no podia faltar a la cita un escriptor amb un imaginari directament vinculat a les Terres de l’Ebre i els territoris on conflueixen Catalunya, Aragó i el País Valencià”.

Una “carpa digital” per promoure la literatura ebrenca

En el marc de Litterarum, també s’hi ha celebrat la 17a Fira del llibre ebrenc, amb la voluntat de promoure la literatura que neix al territori. “Enguany, com és obvi, no s’ha pogut muntar la carpa amb les novetats ebrenques, però n’hem fet una versió digital a través d’una pàgina dins litterarum.cat, en la qual s’han exposat una setantena de novetats i que ha estat activa durant cada dia del certamen. D'aquesta manera hem donat continuïtat a una estratègia que hem promogut des de fa disset anys”, ha explicat Albert Pujol. Per complementar-ho, el portal Libelista ha creat una categoria de llibres ebrencs on s’han pogut adquirir exemplars entre un fons de més de dues-centes propostes, una iniciativa que des de l'organització es vol potenciar per preparar la participació de les llibreries del territori i l'Institut Ramon Muntaner a la Setmana del Llibre en Català a Barcelona el pròxim mes de setembre. Comptant les adquisicions en els portals digitals, algunes vendes directes a llibreries i les compres de la xarxa de Biblioteques, en l’edició d’enguany s'han venut més de 500 llibres de temàtica ebrenca. Com en altres edicions, el programa de la Fira del llibre ebrenc ha mantingut les taules rodones, amb recomanacions dels mateixos llibreters.

Litterarum Móra d’Ebre és un certamen coorganitzat per l'Ajuntament de Móra d'Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes, l'Institut Ramon Muntaner, Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre i Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.