La Fira del Llibre Ebrenc projectarà la vessant literària de la batalla de l’Ebre

L’esdeveniment s’enforteix en els seus quinze anys d’història i  creix prenent el patrimoni històric i paisatgístic com a fonament de  futur

15 anys de Fira del Llibre i 80è aniversari de la batalla de l’Ebre. La Fira del Llibre Ebrenc compleix quinze anys, una efemèride que coincideix amb el 80è aniversari de la batalla de l’Ebre; per això s’han programat dos espectacles, un dels quals consta de dos parts, inspirats en textos que parlen del que va ser un dels episodis més cruents de la Guerra Civil espanyola. El dramaturg ebrenc Valer Gisbert torna a recórrer al llibre 115 dies a l’Ebre. El sacrifici de la lleva del Biberó, d’Assumpta Montellà per presentar un espectacle nou que parteix de Vestigis, realitzat el 2015. La primera part, Vestigis 2.0: foradada Corbera, tindrà lloc, com a prèvia de Litterarum Móra d’Ebre i la Fira del Llibre Ebrenc, el dissabte, 19 de maig, a l’església del Poble Vell de Corbera d’Ebre. I la segona part, Vestigis 2.0: passarel·les sobre Móra d’Ebre, s’escenificarà al passeig fluvial de la població. “Hem encetat una col·laboració molt interessant amb una entitat cultural del territori que ens permet fer un avanç de Litterarum fora de Móra d’Ebre; això obre les portes a altres experiències semblants”, assenyala Albert Pujol, director de Litterarum Móra d’Ebre. La segona proposta, de les empreses Terra Enllà i EnBlau, anomenada Paraules de guerra a l’Ebre en caiac, és una lectura dramatitzada amb experiència fluvial pel riu Ebre que fusiona turisme i literatura a partir de fragments de prosa i poesia d’autors catalans que parlen de la guerra i la batalla de l’Ebre com Artur Bladé, Roc Llop, Vergés, Perucho o Rovira i Virgili.

Quinze anys, més visibles que mai. La Fira del Llibre Ebrenc canvia enguany d’ubicació i es trasllada de la plaça de la Cultura a la plaça de Dalt de Móra d’Ebre. La directora de la Fira del Llibre Ebrenc, Montse Pineda, argumenta: “Enguany serà més cèntrica comercialment, fet que donarà més visibilitat a la carpa amb el format de llibreria única que coordinen l’Institut Ramon Muntaner i les llibreries de referència de la Fira, Bassa de Móra d’Ebre, Viladrich de Tortosa i Guaix d’Amposta”. A més a més, aquest 2018 se suma una llibreria més, El Núvol de Móra la Nova, especialitzada en llibre infantil i juvenil. Una altra dada important és que la Fira tindrà un dia més, se celebrarà en paral·lel a Litterarum Móra d’Ebre del 24 al 27 de maig. Obrim portes dijous i s’amplia també de dos a tres dies la Jornada del Llibre Ebrenc. Quatre dies per viure el segon Sant Jordi de les Terres de l’Ebre amb més de 2.000 títols d’autors ebrencs o de temàtica ebrenca per triar i remenar.

Literatura dins el patrimoni històric i paisatgístic. Donar a conèixer els principals actius del patrimoni cultural i paisatgístic de Móra d’Ebre i les Terres de l’Ebre a través de la literatura és un dels objectius de la Fira del Llibre Ebrenc i Litterarum Móra d’Ebre. Per això alguns espectacles es representen en espais singulars: el riu, el passeig fluvial o el Poble Vell de Corbera. També el castell de Móra d’Ebre, on la Companyia Carlos Garrido de les Illes Balears representarà la seua obra Ramon Muntaner i els Entença. Aquest serà una altra de les propostes ebrenques dins Litterarum Móra d’Ebre, en què també hi participarà la cantautora Montse Castellà, aquest cop però promocionant-se exclusivament als programadors amb el seu disc més literari: Punts de llibre. O el músic morenc Ferran Roca, que a partir de poemes inèdits de Valer Gisbert presentarà un espectacle de percussió, noves tecnologies i poesia en un tast de cultura digital en què es mostrarà un nou instrument de música digital: Dhang. 

Més jornades d’anàlisi i debat que mai al voltant del llibre

La quinzena Jornada del Llibre Ebrenc passa de dos a tres dies, i de dos a tres taules de debat. La primera s’adreça a biblioteques d’escoles públiques, amb la intenció de dinamitzar-les més. La segona comptarà amb una forta participació de les biblioteques municipals ebrenques i s’analitzarà com apropar-les més a la gent jove. I finalment la tercera abordarà com comunicar la història a través dels llibres i les revistes. En aquesta darrera taula rodona hi participaran Victòria Almuni, Toni Orensanz i un representant de la revista Sàpiens, tot moderat per l’Institut Ramon Muntaner.