20a Jornada del Llibre Ebrenc · 3a taula · Tema: «Creació arrelada: narrar un món que comença o un que s’acaba?»


Plaça de dalt

Autor/a: Cinta farnós perelló i roser vernet anguera
Estil / Públic: Fira del llibre ebrenc
Literatura de:

Tema: «Creació arrelada: narrar un món que comença o un que s’acaba?», a càrrec de Cinta Farnós Perelló, autora de Geosmina (La Magrana, 2022) i de Cosins llunyans (Cossetània, 2014), col·laboradora de Núvol i membre del col·lectiu Diàspora Ebrenca, i de Roser Vernet Anguera, filòloga i activista cultural i social catalana, presidenta de l'associació Centre Quim Soler, la literatura i el vi, amb seu al Molar, que organitza activitats que vinculen la literatura amb el territori, com el projecte «Priorat en Persona».

El retorn al món rural és més viu que mai en la gran majora de les ficcions que ens arriben. Malgrat tot, la representació del món rural és difícil, fins i tot perillosa. Sobretot quan es planteja com un paratge idíl·lic on fugir en una situació d’emergència. Tot i així, cada vegada més, existeixen ficcions on la ruralitat es representa amb veu pròpia, sense estar estereotipada. Molts creadors opten per «tornar a casa» o potser per no marxar-ne mantenint la universalitat en les seves obres. Quines oportunitats li ofereix, la ficció, a la ruralitat? I viceversa? Quines representacions ens interessen? Intentem representar un món que s’acaba, un que en comença o un que, senzillament, existeix? Aquesta xerrada vol ser una oportunitat per reflexionar sobre la ruralitat i la seva representació en les ficcions que ens envolten. 

Moderadora: Clàudia Pallisé, membre del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre i autora d’El cos meu i nostre (Cossetània, 2023).