Què cal saber de Litterarum?


Organitzat per l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes, segueix fermament els objectius fundacionals de l’ens de lletres catalanes

És una fira professional que té per objectiu principal apropar la literatura en llengua catalana d’arreu dels Països Catalans a programadors i públic —tan ampli com sigui possible—, a través de les arts escèniques, teatre, música, dansa, recital, titelles o espectacles multidisciplinaris, entre altres, que tenen en comú haver estat inspirats en textos d’escriptors d’arreu dels territoris de parla catalana. Com a fira professional hi ha una presència important de programadors, ja que més enllà de convertir Móra d’Ebre durant quatre dies en l’epicentre de les lletres catalanes el que cerca la fira és que aquests espectacles d’essència literària es programin en espais escènics, sales i teatres d’arreu durant qualsevol època de l’any.


Perquè va nàixer?

Litterarum va néixer amb la idea de promocionar la literatura a través dels espectacles literaris de les Terres de l’Ebre i, veient el potencial que podria tenir amb un abast més ampli, va pensar que treballar amb la Institució de les Lletres Catalanes era el millor camí. En els inicis, espectacles literaris dins de la Fira del Llibre Ebrenc, que ja es realitzava a la població. Es van començar a programar espectacles de petit format que des d’ajuntaments o biblioteques del territori es van interessar a conèixer. En aquests primers 10 anys s’ha consolidat el model partint sempre de la potenciació de l’espectacle literari de qualsevol format com a base i la literatura catalana com a valor segur.


Foment d’un catàleg específic d’espectacles literaris en llengua catalana

Móra d’Ebre disposava en aquell moment de tota una sèrie d’equipaments de primer ordre (teatre, auditori de l’escola de música, biblioteca comarcal...) que, tot i ser un municipi de poc més de 5.500 habitants, li van permetre acollir aquest esdeveniment de país que és Litterarum, l’únic especialitzat en espectacles literaris i que aposta per projectar aquest tipus de creacions com una manera també d’arribar a nous lectors. «Com a fira el nostre objectiu és que aquests espectacles surtin de Móra d’Ebre i es programin pertot arreu», puntualitza Pujol.


Litterarum Petits: els lectors del futur

Un dels objectius clars de Litterarum des dels seus inicis ha estat l’aposta pel públic infantil, els lectors i espectadors de la literatura catalana de demà. Aquesta activitat que cada any va més enllà, també compta amb una zona pròpia on els més petits de la família podran gaudir durant tota la tarda o tot el matí, acompanyats de monitors especialitzats, de diverses activitats al voltant de la literatura catalana. Enguany amb una dedicació especial a la literatura infantil i juvenil que de ben segur sorprendrà petits i grans i els farà gaudir de valent. Tot plegat es complementa amb una zona de jocs per a totes les edats.


Residència artística

Més enllà de programar espectacles existents o d’estrena, un altre dels grans objectius de Litterarum Móra d’Ebre és també que se’n creïn de nous. D’aquí l’experiència de les residències artístiques vora el riu Ebre. El resultat de la Residència Artística Litterarum es podrà veure en estrena i exclusiva durant un dels principals dies de Litterarum: el divendres.


Patrimoni paisatgístic i cultural: l’Ebre com a bressol cultural

El riu Ebre, el paisatge i el patrimoni cultural de Móra d’Ebre i la Ribera d’Ebre són l’escenari privilegiat en el qual s’emmarca Litterarum. Sovint aquest paisatge s’ha integrat en la mateixa programació de la Fira, com el 2014 amb la representació d’un espectacle inspirat en Camí de sirga dalt d’un llagut o embarcació típica del riu Ebre, o també com el 2015 amb Vestigis escenificat pels carrers antics de la població i el castell de Móra d’Ebre. La casa noble Montagut situada a la plaça de Dalt de Móra d’Ebre, lloc d’especial interès arquitectònic i històric de la població, es manté també com a escenari singular on veure-hi espectacles literaris.

Finalment, Litterarum també cerca això, projectar Móra d’Ebre i la Ribera d’Ebre dins del conjunt de territoris de parla catalana com un punt central on la literatura i la cultura catalana són l’eix d’una activitat única i amb un gran potencial territorial gràcies a la potenciació dels seus valors culturals i paisatgístics a través d’un esdeveniment de primer ordre nacional.
Per a més informació i peticions específiques:

Josep Ramon Guallar Roda · 669 616 201 · jrguallar@vertexcomunicacio.com